Petter Andersson

Född: 20 februari 1985 | Längd: 178 cm | Vikt: 75 kg |Moderklubb: Ljusvattnet IFPetter Andersson är född och uppvuxen på norra sidan av Ljusvattnet. Han har från fyra års ålder hållit på med olika sorters idrotter tillsammans med sina kompisar och grannar i byn.

Petter var bland de bästa i Västerbotten på längdskidor som 10-12 åring och deltog framgångsrikt i CocaCola Cupen i ishockey som 14-åring. Han blev uttagen till Västerbottens TV pucklag vid 15-års ålder men tackade nej till detta erbjudande till förmån för fotbollen.

Före gymnasietiden provade han också på golf och hade 8 i handicap. Sedan blev det fotbollen som dominerade fritiden. Ljusvattnets IF:s ungdomslag där Petter spelat under sin uppväxt innehöll alltid två ibland flera årgångar/lag vilket gjorde att Petter ofta spelade mot äldre, större och sålunda bättre spelare.

Hans karriär har varit spikrakt uppåt från Div V som 15-åring, Div III som 16-åring, Div II som 17-åring, allsvensk spelare som 18-åring och utlandsproffs vid en ålder av 23. Han har alltid en spelfördelande plats på mittfältet med framspelningar i hög klass. Han har ett bra tillslag med båda fötterna, en extrem snabbhet samt en ovanligt bra spelförståelse vilket har gjort att han har stått för en hel del mål både i Pojk, Juniorlag och klubblag.

Trots att Petter sedan hösten 2003 etablerat sig i storstan finns kärleken till rötterna i Ljusvattnet. Bygden med ett stort nätverk av kompisar och släktingar samt jakt och fiske som är ett stort intresse vid sidan av idrotten.

Här ser du en film när Petter var en liten grabb. Man såg redan då att Holland låg honom varmt om hjärtat. Alla har ju hört talats om den flygande holländaren, Petter tog halva steget och var istället den flygande målvakten...

Hammarby


Hösten 2003 lämnade Petter sin trygga närvaro i hemmiljö, stjärna och säker på en plats i laget. Han tar nu steget och lämnar Ljusvattnet för att flytta till stora staden Stockholm.

Bagarmossen blir hans nya hem och nu får han fightas om en plats i Hammarby IF:s trupp. Att redan under hösten när han flyttade ner få chansen i A-laget trodde nog inte ens den största optimisten. Men det verkade som Petters nya tränare hade ett speciellt öga till denna skimrande guldklimp från Ljusvattnet. Debuten fick han också göra på alla Hammarbyares hjärta nämligen söderstadion efter att klacken skanderat "Öka takten sista kvarten TIDAHOLM". Utgår gör Christer Fürst som aviserat att de var hans sista säsong i Bajen. In kommer en ny spelare i Bajen som också kommer visa sig var väldigt speciell.

Nu var debuten avklarad och Petter kunde sätta upp högre mål inför den kommande säsongen, att bli en spelare för matchtruppen till de flesta matcherna skulle var ett klart godkänt mål att uppfylla, men att ta en plats som offensiv central mittfältare var nog inte något man skulle räkna med. Petter imponerade dock stort på tränaren Anders Linderoth och under den långa försäsongen spelade han till sig en säker plats i startelvan endast 19 år gammal. Hans positioner på planen var antingen på kanten eller ibland även som forward.

Under försäsongen 2004 gjorde Petter några mål då och då mot blandat motstånd, första allsvenska målet kom dock mot Örebro där han även gjorde sitt andra allsvenska mål. Hammarby vann matchen med 2-1 och Petter blev matchhjälte. Under hela första säsongen blev det 4 mål

Det var dock en omställning att komma till ett allsvenskt lag, alla spelare var bra och alla spelare var ens konkurrent. De flesta är inköpta för att leverera och prestera. Petters första säsong var verkligen en succé och många bajenfans tyckte att Petter var Bajens största talang tillsammans med den egna produkten Björn Runström. Petters debutsäsong fick även Lars Lagerbäck att kalla in Petter till landslagets USA turné, tidigare hade Petter etablerat sig i diverse ungdomslandslag.

Nu höjs målsättningen och Petter hade gått från talang till en etablerad startspelare i ett av allsvenskans bästa lag. Linderoth hade stort förtroende för Petter och han hade startat i nästan varenda match under hans ledning. Dessutom hade han fått vara skadefri och visst fanns det hopp om att Petter skulle slå sig in i landslaget.

Det blev dock en tung inledning av 2006 och inte blev det bättre av att han fick sitt första skadebekymmer, man trodde de var ljumskproblem men i slutändan visade det sig att var en bristning i bäckenbent och nästan hela säsongen 2006 var spolierad.

När träningarna 2007 drog igång var dock Petter tillbaka men det långa skadeuppehållet hade satt sina spår, dessutom hade nu Hammarby värvat en ny mittfältare Sebastian Eguren som tagit över Petters roll som offensivmittfältare. Med en ny tränare 2007 fick Petter allt som ofta spela som forward, en position han provat på men som absolut inte var hans favoritposition. Dessutom bröt han båtbenet i handleden bara någon månad före premiären i allsvenskan. Petter var dock tillbaka mot Brommapojkarna där han gjorde två drömmål; ett på frispark och ett skott utanför straffområdet.

Petter fick spela nästan hela säsongen som forward men det gick inte lika bra som de gjort på mitten. Ett av skälen till att Petter fick spela forward var att Hammarby inte riktigt hade två bra alternativ där och dessutom hade Hammarby ett av allsvenskans bästa mittfält denna säsong. Till hösten lämnade dock Eguren Hammarby och nu fanns det bara ett alternativ för Hammarbys tränare Tony Gustavsson att placera som offensiv mittfältare, Petter var tillbaka på sin favoritposition och efter säsongen medgav Tony i pressen att Petter passade bättre som mittfältare än som forward.

Det var nu många som hade höga förväntningar på Petter och på Hammarby inför säsongen 2008. Petter hade fått vara skadefri och Hammarby såg starkare ut än på länge, laget gjorde en stark säsongsinledning och Petter fick spela på sin favoritposition. Dessutom gjorde han under denna säsong sin 100:e allsvenska match med Hammarby.

Petters framsteg hade gjort att allt fler tränare och scouter besökt Söderstadion under sommaren, bland annat var Steven McLearen där och kollade in Petter i Hammarbys match mot GAIS, tyvärr blev denna match ett bottennapp för Hammarby och Petter.

McLearen som tidigare varit förbundskapten i England men numera var tränare för FC Tweente i Holländskaligan, föll dock inte för Petters prestation. Deadline för spelarövergångar började närma sig och bara någon dag innan fönstret stängde gjorde Petter klart med en annan holländsk klubb.

FC Groningen blev Petters nya steg i karriären och han lämnade ett Hammarby som han charmat under nästan fyra säsonger.

Totalt gjorde Petter 103 matcher i Bajendressen och det blev 21 allsvenska mål.


Ett stort tack till Jimmy Andersson som knåpat ihop denna text!