Historia

Idrottsföreningens historia


Ljusvattnets IF bildades 1949 av några entusiastiska ungdomar från byn. Det hela började med att Bror Tjärnström lyckades intressera några kompisar att köpa en fotboll tillsammans. Bollen rullade för första gången på en gammal sågplats på södra byn. Intresset ökade och de blev fler och fler som samlades på kvällarna. Till sist tycktes de ha ”växt” ur den lilla gräsplätten, och frågan var nu hur och var de skulle ordna en bättre träningsplan. Lösningen lät inte vänta på sig. En bonde upplät mark, en slät och fin ”lägda” så det var bara att spika upp målställningarna och mäta upp för riktning av planen. Helt plötsligt var det klart för avspark.

Under den här tiden hade det naturligtvis snackats om att bilda en idrottsförening. Bror kollade med fotbollsförbundet vilka regler som skulle följas o.s.v. Efter några kvällars rundsnack var saken klar. Ljusvattnets IF bildades 7 september 1949 och blev antaget i Riksidrottsförbundet 2 maj 1950.

Föreningens första styrelse blev följande:

Ordförande: Birger Gustavsson (bilden).

Vice ordförare: Leo Viksten.

Sekreterare: Bror Tjärnström.

Kassör: Henning Gustavsson.

Övriga ledamöter: Arne Lindqvist, Yngve Lindahl.

Suppleant: Elof Viksten, Ingemar Lindahl.

Revisorer: John Nilsson, Karl Buren.

Suppleant: Paul Holmgren, Ingvar Söderberg.


Nu tillbaka till fotbollen, premiärlaget gjorde väl ingen större lycka. Många var i åldern 25-30 år och knappast spelat fotboll sedan skoltiden. Men med den enorma spelglädje som fanns i laget, ”glömde” man bristerna i form av teknik och metodik. Folk gick man ur huse för att heja fram sitt lag, det var rena folkfesten.

Efter en av de första matcherna träffade Bror en äldre farbror på affären och frågade:

- Jag såg du var på matchen ig år.

- Aller hadd ja trott att jag skull ga å si sånt där tokeri, men da sag ja en N.N. for på cykeln, da kon ja int hall me länger!

Sen var han en trogen åskådare.

Fotbollslaget vann sin första match den 21 augusti 1949, motståndare var Bodbyn. Samma dag var det också match mellan byns gubbar och flickor, en kamp som efter stora ansträngningar vanns av gubbarna med 2-1.


Gubblaget fr v: Ingvar Söderberg, Gustav Hedlund, Ander Karlsson, Valdemar Brännström, Birger Gustavsson, Arvid Burlin, Josef Holmberg, Herman Andersson, Karl Degerman, Sven Grundström och Herman Larsson.

 

Flicklaget fr v: Ingerd Hällgren, Julia Lindahl, Astrid Viklund, Elsy Andersson, Annikki Petäjäjärvi, Elsa Karlsson, Marianne Burlin, Lila Viklund, Anny Roos, Ingegerd Andersson och Elsy Roos.



Ja sen har bollen rullat vidare genom åren, och alla vi som följt Ljusvattnets vidare öden har år efter år överraskats av deras framgångar. Men man brukar säga att man får ingenting gratis, naturligtvis har klubben haft många duktiga ledare, och folk som ställt upp ideellt i olika sammanhang.

Den dominerade sporten i föreningen har alltid varit fotbollen, men skidor har också haft ett stort utrymme i föreningen. Även ishockey och bordtennis har bedrivits. Ett stort steg i föreningens utveckling togs 1971 då den fina idrottsanläggningen på Kapploppsheden invigdes.

Föreningen har under åren fostrat många duktiga fotbollsspelare och en av de mer meriterande var Ivan Nyström som spelade med Sunnanå i div 2 (det som idag heter superettan). Ett av föreningens stora skötebarn har alltid varit skidåkningen. Långloppen har i många år haft resultatlistor med LIF:are i topp.




Historiska tidningsutklipp: